Your cart is currently empty!
de Florian Georgescu
Daily Stand-up – pulsul echipei Agile
Pulsul este o măsură crucială a ritmului cardiac: un puls extrem de lent sau prea rapid indică probleme de sănătate. Ne luăm pulsul atunci când vrem să ne convingem că inima noastră bate constant, e o metodă rapidă, la îndemâna tuturor.
Putem face oare la fel și cu echipele noastre? Să verificăm cât de bine funcționează, dacă există blocaje, supra-alocări sau probleme de comunicare? În Agile, mai specific în abordarea Scrum, există o întâlnire “all-hands” a echipei, planificată în fiecare zi, la aceeași oră, cu o durată de maxim 15 minute: se numește Daily Scrum. Cum rezultatele acestei întâlniri rapide, zilnice sunt benefice pentru responsabilizarea fiecărui membru al echipei și pentru colaborarea în rezolvarea blocajelor, Daily Scrum-ul a fost preluat și de echipe care nu folosesc neapărat Scrum, cu denumirea adaptată: Daily Stand-up.
Membrii echipei se întâlnesc în fiecare zi a sprint-ului (iterației) pentru a avea o imagine completă a stadiului activităților din sprint, asupra posibilelor impedimente și pentru a-și replanifica activitățile (dacă e cazul) până la următorul Daily Scrum/ Stand-up.
La fel ca în cazul luării pulsului, există o “procedură” pe care, îndeosebi echipele care se află la începutul implementării Scrum, vor să o respecte: fiecare membru al echipei va răspunde la trei întrebări:
- Ce-am făcut ieri, pentru a-mi ajuta echipa în îndeplinirea obiectivului sprint-ului?
- Ce voi face astăzi pentru a-mi ajuta echipa în îndeplinirea obiectivului sprint-ului?
- Ce obstacol consider că mă poate împiedica pe mine sau echipa mea în îndeplinirea obiectivului sprint-ului?
Echipa dorește astfel să se asigure că obiectivul iterației (Sprint Goal) va fi atins și că orice posibil obstacol este identificat la timp.
Unele echipe aleg altă agenda pentru “luarea pulsului”, ceea ce este perfect valabil, atât timp cât scopul și durata întâlnirii sunt respectate.
Cine participă la această întâlnire? Daily Stand-up este o întâlnire a echipei. Participarea Scrum Master-ului și a Product Owner-ului este opțională, unele echipe – mai ales cele la început de drum – au însă nevoie de ajutorul Scrum Master-ului pentru ca întâlnirea să fie eficientă și efectivă.
De ce 15 minute? Dacă avem o echipă de 7(+/-2) persoane, fiecare are la dispoziție aproximativ 2 minute pentru a răspunde la aceste întrebări. Luarea pulsului nu implică și medicația, de aceea la Daily Sand-up nu rezolvăm problemele, doar le identificăm. Practica de a sta în picioare în timpul acestei ședințe este opțională, rolul ei este doar de a reaminti echipei că este vorba despre o ședință scurtă.
Dacă vrei să afli multe despre transformarea către agilitate: training@colorsinprojects.ro.