Coșul tău este gol acum!
de Simona Bonghez
Rețetă sau Rețetar?
Să presupunem că suntem în următoarea situație: am lucrat în proiectele noastre de până acum fie conform unei metodologii proprii, fie apelând la una dintre metodologiile predictive (așa numitul waterfall) și… de curând am început să evaluăm alte posibilități. De exemplu abordările adaptive, numite Agile. Și ne sună bine, adică am tot auzit de diverse beneficii, entuziasmante și chiar dovedite de alte companii care s-au mobilizat și au adoptat mentalitatea Agile.
Întrebarea pe care ne-o punem este, evident: Și-acum ce?!, respectiv care ar fi primul pas concret pe care ar trebui să-l facem? Avem un proiect candidat (acesta se găsește întotdeauna! ), dar de unde știm dacă suntem pregătiți?
Project Management Institute și Agile Alliance ne vin în ajutor (se pare că nu suntem singurii care să războiesc cu o asemenea dilemă): ne propun un chestionar de evaluare al gradului nostru de pregătire pentru a lucra, pe un proiect specific, conform mentalității Agile. Instrumentul, numit Agile Suitability Filter, nu este o rețetă (nu ne dă formula magică de implementare, pentru că discutăm de proiecte specifice care se desfășoară în medii diferite, cu constrângeri particulare, toate acestea necesitând o personalizare a abordării) daaar… ne oferă un rețetar (adică o listă de ingrediente necesare pentru a testa și analiza mediul în care lansează proiectul). Suntem sau nu suntem pregătiți, iar dacă nu, care sunt acele aspecte asupra cărora trebuie să ne aplecăm, care sunt direcțiile pe care trebuie să insistăm.
Instrumentul este tentant mai ales datorită simplității în aplicare (doar vorbim despre Agile, unde Keep it simple este parte a mentalității). Simplu nu înseamnă însă superficial: chestionarul acoperă cele trei arii mari cu impact decisiv într-o astfel de transformare:
- Cultura organizațională – în ce măsură există sprijin din partea managementului și a stakeholderilor importanți pentru a pune în practică principiile agile
- Echipa implicată – în ce măsura este echipa pregătită pentru a îmbrățișa conceptele Agile
- Proiectul ales – în ce măsură poate fi rezultatul proiectului definit și executat iterativ și incremental, în ce măsură pot interveni schimbări în timpul proiectului
Vă invit să îi dați și să vă dați o șansă: chestionarul se poate downloada în limba română de aici: Agile Suitability Filter iar în forma ei inițială o puteți regăsi în Agile Practice Guide (membrii PMI au acces gratuit aici: https://www.pmi.org/pmbok-guide-standards/practice-guides/agile iar membrii Agile Alliance îl pot accesa aici: https://www.pmi.org/pmbok-guide-standards/practice-guides/agile).