Coșul tău este gol acum!
de Sorin Sfîrlogea
Mai mult, mai repede, mai bine
Secolul XX a fost numit secolul vitezei. Nu pentru viteza automobilelor pe care le-am inventat și construit, ci pentru accelerarea spectaculoasă a evoluției tehnologiei. Iar secolul XXI pare că-l va umbri pe predecesorul său din acest punct de vedere. Lucrurile se schimbă cu o viteză tot mai mare. Nu întotdeauna spre bine, e adevărat. Dar, dacă faci doi pași în spate și privești lucrurile în perspectivă, progresul e impresionant.
Fără îndoială și în compania ta se simt efectele acestei accelerări. Evoluția tehnologiei ia pe sus economia mondială și forțează permanente schimbări. Rezistă cei care pot ține ritmul, cei care pot să asimileze rapid noutățile. Și te întrebi ce trebuie să faci ca să rămâi în cursă. Poate chiar în plutonul fruntaș.
Tehnologia împinge permanent așteptările clienților tăi tot mai sus. Vor mai mult, mai bine, mai repede. Așteptările clienților tăi te forțează să-ți regândești periodic produsele și serviciile pe care le oferi. Cândva reproiectarea era o măsură strategică cincinală, acum trebuie să devină o activitate operațională uzuală a fiecărui an, ba chiar a fiecărei luni sau săptămâni. Și te întrebi dacă resursele, procesele și instrumentele companiei sunt pregătite pentru acest ritm. Pentru că mereu pare că sunt cu un pas în urmă.
Și atunci lansezi proiecte interne care ar trebui să găsească răspunsurile corecte la toate aceste provocări. Ar trebui să imagineze noi produse și servicii sau să le adapteze pe cele existente la nevoile în schimbare ale clienților. Dar proiectele durează destul de mult și până când ajungi la livrarea lor, lucrurile deja s-au schimbat. Clienții tăi și-au schimbat așteptările ori poate doar și le-au clarificat – oricum ar fi, ceea ce ai construit nu mai este exact ce au nevoie. Sau poate că între timp competiția anunță un produs sau un serviciu mai bun.
Așa că te grăbești. Proiectele sunt tot mai multe și toate trebuie începute și duse la bun sfârșit. Doar că ai același număr de oameni, cu aceleași competențe și mult mai puțin timp. Calitatea nu poate fi sacrificată. Pui presiune pe toți – inclusiv pe tine – și speri că livrările se vor accelera, că ai să poți prinde din urmă ritmul ăsta tot mai alert. Însă rezultatul e tocmai contrariul: blocaje, calitate slabă, frustrare.
Oamenii din jurul tău cu care te sfătuiești nu par să aibă nici ei prea multe răspunsuri. Să proiectăm mai bine, să planificăm mai atent, să angajăm mai mulți executanți, să testăm mai temeinic – spun ei. Toți par blocați în logica de ieri: proiectare amănunțită, planificare riguroasă, execuție precisă, testare riguroasă și abia la final livrare. Cândva, acestea erau răspunsurile corecte. Azi nu mai sunt. Știi sau poate doar intuiești că e vremea pentru o transformare mai profundă.
Și acesta este, de fapt, răspunsul corect. E nevoie de pragmatism. E nevoie de reacții rapide. E nevoie de scurtarea timpului dintre idee și lansarea pe piață. Iar toate acestea presupun agilitate. Ceea ce cauți este o transformare spre agilitate. Sau, dacă preferi termenul englezesc, Agile transformation. Nu e doar un cuvânt la modă. Este un set de practici și procese noi, orientate către rezultate rapide. Este un nou tip de guvernanță pentru compania ta. Este un nou tip de cultură organizațională care se va construi treptat, o dată cu adoptarea noilor practici și instrumente. Este un mod diferit de a gândi și acționa. Cei care l-au experimentat, au constatat că multe dintre principiile agilității se pliază mult mai firesc pe modul natural de a gândi și acționa al oamenilor. Dovadă sunt deja numeroasele succese ale altor companii care deja au demarat transformările lor interne.
Abordarea iterativă îți va permite să descoperi ce livrabile intermediare ar putea fi duse mai rapid către clienți. Livrarea incrementală te va ajuta să-ți coordonezi eforturile pentru a face aceste prime beneficii disponibile clienților cât mai rapid. Prioritizarea cerințelor îți va ghida eforturile spre maximizarea satisfacției clienților, oferindu-le maximum de valoare chiar din primele livrări. Iar echipele multidisciplinare te vor ajuta să identifici soluțiile cele mai practice și mai pragmatice la provocările proiectelor.
Această transformare spre agilitate nu este simplă și nici rapidă, dar ea îți va da atu-urile de care ai atâta nevoie pentru a concura în lumea de azi. O lume în care în fiecare zi clienții tăi vor mai repede, mai mult, mai bine.
Dacă vrei să afli multe despre transformarea către agilitate: training@colorsinprojects.ro.