Coșul tău este gol acum!
de Bogdan Mureșan
Ședința de dimineață dintr-un alt unghi
În urmă cu câteva săptămâni am avut o discuție foarte faină cu Dan, printre altele colegul meu de suferință într-ale podcastului. Episodului 13 al podcastului nostru, Retrospective Agile, a navigat în jurul conceptului de “Echipe Agile”.
S-au aruncat multe idei despre ceea ce ajută o echipă să fie agilă, am să pun aici câteva din caracteristicile care cu siguranță ajută:
- Capacitatea oamenilor de a se provoca reciproc pentru a depăși situații critice împreună, de a-și împinge limitele și implicit de a progresa împreună.
- Nivelul de colaborare trebuie sa fie la cote înalte.
- Capacitatea de adaptare și redefinire a modului în care lucrează pentru a putea rezolva eficient diferite probleme.
Cumva printre altele am ajuns și la o relație de cauzalitate între ceea ce înseamnă echipe performante și ceea ce înseamnă echipe agile:
- Echipele agile sunt și echipe performante
- Reciproca nu este obligatorie putând exista echipe performante dar care să nu fie neapărat agile.
O dimensiune importantă ce trebuie stăpânită de echipele performante este comunicarea. În mediile agile, și nu numai, echipele care își doresc să performeze eficient se bazează printre altele pe o comunicare eficientă. Câteva din obiectivele ce se urmăresc:
- Aliniere asupra problemelor ce trebuie rezolvate.
- Înțelegere comună a contextului în care se află echipa.
- Înțelegere a impedimentelor întâlnite și agrearea modului în care membrii echipei se pot ajuta pentru a le depăși.
- Agreare asupra următorilor pași ce vor fi urmați pentru rezolvarea problemelor.
- Asumarea responsabilității de grup.
Cum devine stand-up de dimineață o metrică? Răspunzând întrebării: unde putem observa cât mai ușor dacă echipa atinge aceste obiective? Răspuns: În sincronizarea zilnică de dimineață. Urmărind echipa cum reușește să gestioneze un stand-up eficient.
Obiectivele ceremoniei de dimineață se regăsesc între obiectivele enumerate mai sus. Modul în care o echipă reușește să umble la reglajele fine și să atingă eficient aceste obiective poate fi un indicator care ne arată că echipa mai are de ars niște etape până să devină o echipă super performantă. La ce vom fi atenți:
- Dacă meetingul este unul de aliniere sau de raportare. Senzația de raportare, de ședință de status, apare atunci când echipa încă nu vede importanța alinierii sau comunicarea nu este suficient de bună încât să ducă la aliniere între membrii echipei.
- Dacă echipa înțelege prioritățile putând astfel să abordeze taskurile în mod eficient. Lipsa înțelegerii comune a priorităților este indusă de multe ori de o înțelegere deficitară a contextului curent.
- Dacă echipa se sincronizează asupra modului în care membrii echipei se vor ajuta în rezolvarea problemelor. Lipsa constantă a unei astfel de sincronizări poate indica lipsa responsabilității comune, a faptului că echipa încă nu e sudată.
Există multe dimensiuni și metrici care pot indica dacă o echipă este agilă și super performantă. Multe echipe folosesc stand-upul de dimineață pentru a se sincroniza, chiar dacă nu implementează Scrum neapărat. Substratul a ceea ce se urmărește în această ceremonie poate fi greu de atins de o echipă care nu comunică foarte bine, care nu este aliniată asupra obiectivelor ei și care nu își asumă responsabilitatea în grup. Pentru a-l vedea ca pe o metrică a echipelor performanțe este necesar să analizăm capabilitatea acestor echipe de a implementa această ceremonie eficient. Vom urmări cum reușesc să atingă esența ei și chiar mai mult cum reușesc să o personalizeze pe măsură ce echipa se maturizează. Cu siguranță nu este singura dimensiune iar eficiența echipei nu ar trebui analizată doar prin prisma acestei metrici. În același timp ne poate da niște unghiuri importante asupra a ceea ce putem îmbunătății pentru a crește eficiența echipei devenind astfel o unealtă extrem de folositoare în maturizarea ei.