Categories
Uncategorized

Gogu, Petrică și Lupu’

– Tati! Tati! Ardeee!!

Gogu fugi repede în bucătărie, simți mirosul de fum și căută rapid cu privirea sursa posibilă. Cu coada ochiului observă însă că ceva nu e în regulă și realiză imediat ce era suspect: mama și copilul, rezemau aliniați peretele, cu același zâmbet șăgalnic pe față dar și în priviri, dubios de calmi amândoi. Doamne, ce seamănă copilul ăsta cu mama lui, nu se putu abține Gogu să nu observe.

– Măi pungașilor, ce faceți voi aici? Ce e cu fumul ăsta? Că n-ați rânji voi fasolea așa la mine dacă ar fi ceva grav…

Soția zâmbi cald și spuse: am reușit să ard dovleacul. Copilului i s-a părut distractiv să te urnim din fotoliu cu ocazia asta, poate ne mai onorezi și pe noi cu prezența, măcar așa, dacă te amenințăm cu incendii…

Gogu zâmbi: Ei lasă ca v-arăt eu vouă! Măi, pușlama mică: tu vrei să ajungi ca în povestea cu Petrică și Lupu’?!

– Ce poveste? Întrebă copilul cu real interes. Gogu clătină cu neîncredere din cap: Nu pot să cred că nu știi! Se prinse imediat că povestea nu fusese printre lecturile copilului și decise că era momentul unei discuții serioase tată-fiu. Evident, având în fundal povestea cu Petrică care alarmase satul degeaba de câteva ori mințind că lupul dăduse iama în oile pe care le păzea pentru săteni. Iar apoi, când nedoritul patruped chiar se decise să se înfrupte din oile respective, Petrică zadarnic a mai țipat, alertat, chiar implorat sătenii pentru ajutor, aceștia au refuzat să mai iasă, crezând că au parte iar de o păcăleală de-a lui Petrică. Gogu se simți mândru nevoie mare…

***

Send/Receive. Nimic. Gogu oftă, se uită la ceas – se apropia finalul zilei de lucru – apoi mai apăsă o dată butonul de actualizare din Outlook. Tot nimic. Ar trebui să-l sun, își zise el. Renunță însă imediat. Știa că Șefu’ își citește e-mailurile și – dacă are timp – răspunde. Mai ales la cele cu atenționarea ‘important’. Dacă n-a răspuns, înseamnă că nu are timp, iar dacă n-are timp, n-are sens să-l sun, își continuă Gogu șirul gândurilor. Și mai apăsă o dată pe Send/Receive. Wow, stai că mișcă, așteptă nerăbdător, apoi oftă dezamăgit: era mesaj de la Mișu. Nu mai deschise e-mailul, știa prea bine ce voia Mișu, dar n-avea ce să-i spună până nu primea undă verde de la Șefu’. Send/Receive. Fir-ar!

– No, Gogule, care-i baiu’?

– Hai că m-ai speriat… Ce faci? Dai drumu’ la mail și dup-aia fugi repede să vezi care dintre voi ajunge primul?! Ce vrei? se rățoi Gogu la Mișu care apăruse pe neașteptate în spatele lui.

– Hă-hă, care ajunge primul, îl îngână Mișu râzând. Bună asta… Păi aștept și eu un răspuns.

– Păi și eu aștept, sări Gogu, iar apoi adăugă supărat: n-a răspuns Șefu’…

– Și de ce nu vorbești cu el? Îi pe hol, la o glumă cu băieții…

Lui Gogu i se strânse stomacul. Cum adică, el se dă de ceasu’ morții cu proiectul, înnebunește cu sufletul la gură așteptând un semn de la Șefu’ și lui îi arde de glume pe hol?! Se uită încă o dată, îngrijorat, la ceas, apoi se grăbi spre hol. Mișu se luă repede după el.

– Șefu’, îmi pare rău că te întrerup, da’ am mare nevoie de un răspuns de la matale, mă ajuți?

– Răspuns? La ce, Gogule, zi mai repede, că mai avem puțin… deja simt cum bate un vânt de week-end, zâmbi Șefu’ vizibil încântat de perspectiva zilelor libere ce se apropiau.

Gogu, ușor încurcat, reuși să îngaime, cu oarecare reproș:

– Raportul, Șefu’! Ți-am trimis raportul lunar pe proiectul meu.

– Mda, știu, nu l-am mai citit, că am văzut că e ok, o să-l citesc pe îndelete săptămâna viitoare, că nu arde.

Gogu rămase descumpănit. Cum adică ok, cum adică nu arde?!

– Păi, Șefu’, raportul arată proiectul cu status pe galben, adică alertă. Și avem niște propuneri acolo pe care voiam să ni le aprobi să putem să comunicăm către client și să mergem mai departe. Galben, adică avem nevoie de niște răspunsuri, repetă Gogu cu aer disperat.

Fu rândul lui Șefu’ să fie încurcat:

– Eu am văzut că e pe galben, Gogule, dar așa e de două luni și nu mi-ai cerut nimic până acum, doar m-ai atenționat că sunt niște situații în curs de rezolvare. Am crezut că e la fel și-acum, de unde să știu că acum lucrurile stau diferit. Vezi de ce v-am cerut să nu treceți pe galben decât atunci când situația devine serioasă?! Nu era mai bine dacă până acum lăsai proiectul pe verde? Imediat vedeam acum că e nevoie de o intervenție… Hmm, știi Gogule povestea cu Petrică și Lupu’?

Leave a Reply